En la jornada que vam dur a terme el dimecres, vam poder relacionar el nostre producte amb conceptes científics i químics.
En el primer experiment, vam realitzar una valoració per descobrir l’acidesa del nostre oli. Normalment, l’acidesa dels olis d’oliva verge extra, oscil·la entre el 0 i l'1%. Per a descobrir l’acidesa d’aquest, vam fer una valoració utilitzant fenolftaleïna com a indicador i sosa càustica com a base forta. En l'etiqueta del nostre, marcava que l’acidesa era de 0,3%, tot i això, després de repetir l’experiment 3 vegades, vam obtenir resultats d'un 1% d’acidesa, el que és límit d’acidesa dels olis d’oliva verge extra per tenir aquesta denominació.
Ens va sorprendre el resultat obtingut, a què normalment, com més alt és el percentatge d’acidesa, més car acostuma a ser. Per tant, vam veure com, teòricament, els seus olis es podrien vendre a un preu més elevat. Tot i això, creiem que el percentatge obtingut podria ser més baix, ja que hem de considerar que vam fer-ho en un laboratori que no té el material per ser el més precís possible.
Esferificacions
El taller d’esferificacions consisteix en transformar el nostre producte en unes petites esferes que, un cop fetes es poden menjar. Abans d’això vam practicar les esferificacions amb alginat i colorant alimentari. Quan vam començar amb l’oli ens vam trobar amb un petit problema: l’oli no s'acabava de barrejar bé amb l’alginat i les nostres esferificacions no quedaven massa bé. Per aquest motiu no hem pogut mostrar-les a l’exposició, però sí que tenim algunes fotos del resultat que vam poder fer.
Reflexió
Després de fer els experiments, hem pogut entendre millor el nostre producte. Hem sigut conscients de la dificultat que és conèixer del cert si un producte és tal com ens ho venen. També hem pogut saber com utilitzar els mètodes científics i aplicar-los en el nostre producte, tot i que no ha sortit com esperàvem. Ens ha agradat molt experimentar amb l’oli i, d’aquesta manera coneixem millor les seves qualitats.